[ad_1]
غروب شهر
خبرگزاری مهر، گروه استانها- مرجان سیف الدین: مصرف متعادل نمک در مواردی همانند تنظیم خواب، نگه داری اعتدال قند خون، جلوگیری از ریزش بزاق میانه خواب، جذب مواد مغذی، جلوگیری از گرفتگی عضلانی، پشتیبانی به کارکرد صحیح سلولهای عصبی و استخوانسازی برای بدن سودمند است، اما نباید فراموش کرد وقتی که دریافت سدیم بالا باشد، بدن آب بیشتری نگه میدارد و این تجمع مایعات یکی از عوامل افزایش سختی خون است.
نمک نهان در غذا
ریاض غیرتمند، متخصص قلب و عروق، در او مباحثه با خبرنگار مهر درمورد تأثیرات مصرف زیاد نمک نهان او گفت: نمک نهان در غذاهای فرآوریشده، نان، دوغ، پنیر، فرآوردههای گوشتی، غذاهای کنسروی، انواع سسها، سوپهای آماده، غذاهای منجمد و حتی برخی غلات صبحانه یافت میشود.
او گفت: این نمکها سهم بسیاری در دریافت روزانه سدیم دارند و متأسفانه مصرف روزانه ما در این غذاها زیاد است و مصرف بیشتر از حد سدیم که عنصر مهم نمک است، مهمترین عامل ابراز پرفشاری خون است که عرصه ساز بیماریهای قلبی و عروقی، سکته مغزی و نارسایی قلبی میشود.
او همین طور گفت: مصرف زیاد غذاهایی که در آن نمک نهان است دفع کلسیم از ادرار را افزایش میدهد که به افت تراکم استخوان و افزایش خطر پوکی استخوان، سختی بر کلیهها بهاختصاصی در سالمندان و افراد با بیماری عرصهای منجر میشود.
وی با اصرار بر وجود نمکهای نهان در مواد غذایی، به حذف نمکدان از سفره و اضافه کردن آن به غذاها اصرار کرد و هشدار داد: افزایش خطر مرگ زودرس از پیامدهای افزودن نمک به غذا است، حتی به طور اندک بعد از پخت غذا که میتواند بهطور قابل توجهی ریسک مرگ زودرس را افزایش دهد.
عباسعلی غیور نجفآبادی، دیگر متخصص بیماریهای قلب و عروق، پیشنهاد کرد برای سلامتی بدن بهخصوص قلب و عروق، مصرف نمک، بهاختصاصی اضافه کردن نمک به غذاهای آماده و فرآوریشده را افت دهیم.
او گفت: نان و فراوردههای نانی سهم مهم از دریافت سدیم در تعداد بسیاری از کشورها را دارند، به این علت باید از منفعت گیری نمک برای خوراکیهای ترکیبی با نان جلوگیری کرد.
وی با اشاره به گسترش زندگیهای ماشینی گفت: غذاهای آماده و کنسرو شده همانند سوپهای آماده، سسها، گوشتهای فرآوریشده همانند سوسیس، کالباس و غذاهای منجمد از جمله غذاهایی است که بیشترین نمکهای نهان در غذاها را دارد.
غیور نجف آبادی در ادامه گفت: محصولات لبنی، غذاهای رستورانی ادویهها و چاشنیها همانند کچاپ، سس سویا، سس سالاد، غذاهای صبحانهای آماده همانند کورن فلکس، پنکیک آماده از دیگر غذاهایی است که نمکهای نهان دارند.
این متخصص چون دیگر متخصصان با اهمیت ترین راهکار افت مصرف نمک و نمک نهان را «خرید هوشمندانه» و مطالعه برچسب مواد غذایی و انتخاب اقلام با گفتن «کمنمک» یا «بدون نمک» گفت.
وی از افت منفعت گیری از غذاهای آماده و فرآوریشده، اصلاح دستور پخت خانگی، منفعت گیری کمتر از نمک، جانشین کردن طعمدهندههای طبیعی همانند لیمو، سبزیجات معطر و سرکه را از راهکارهای افت مصرف نمک نهان در غذاها نام برد.
غیور نجفآبادی با گفتن این که تشکلهای غیردولتی در این نوشته فعال می باشند، در ادامه گفت: در سالهای تازه افزایش آگاهی عمومی، کمپینهای آموزشی و برچسبگذاری رنگی بر بستهبندی برخی از مواد غذایی در ایران به چشم میخورد اما نیازمند برنامههای طویل مدتی است تا مصرف متعادل نمک بهگفتن یک اصل در سلامتی و پخت غذا نهادینه شود.
مقدار مصرف نمک در ایران و جهان
سازمان جهانی بهداشت مقدار مصرف نمک را کمتر از ۵ گرم در روز (کمتر از یک قاشق مربا خوری) گفتن کرده است در حالی که میانگین مصرف نمک در ایران نزدیک به ۹.۵ تا ۱۰ گرم در روزاست و در مصرف نمک سپس از سرزمین هند قرار دارد.
نمک نهان به شکلی جدی و ناملموس سلامت عمومی را در ایران و سراسر جهان تهدید میکند. مصرف نمک فراتر از سطح مجاز جهانی، به اختصاصی از مسیر غذاهای آماده، نان و محصولات فرآوریشده چالش مهم تعداد بسیاری کشورها از جمله ایران است.
سیاستهای ملی، آموزش عمومی و اصلاحات صنایع غذایی برای افت مصرف نمک نهان الزام اساسی دارند.
دسته بندی مطالب
غروب شهر
[ad_2]