[ad_1]
به گزارش غروب شهر
مژگان زندی متخصص داخلی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با گفتن این که خطر دعوا قلبی در افراد مبتلا به دیابت تا ۷۰ درصد افزایش اشکار میکند، اظهار کرد: قند خون بالا به مرور زمان به رگهای خونی و اعصاب قلب صدمه میزند و عرصهساز سکته قلبی، نارسایی قلبی و بیماریهای عروق کرونر میشود.
بر پایه گزارش وبدا، وی تصریح کرد: افراد مبتلا به دیابت نوع دو دو تا چهار برابر زیاد تر از دیگر افراد در معرض بیماریهای قلبی و عروقی می باشند.
مکانیسم صدمه قلبی در بیماران دیابتی
وی گفت: قندخون بالا با تشکیل التهاب، استرس اکسیداتیو و راه اندازی پلاکهای چربی، دیواره عروق را دچار صدمه میکند. این چنین، دیابت با اختلال در چربی خون، افزایش تریگلیسیرید، افت کلسترول خوب (HDL) و افزایش کلسترول بد (LDL) همراه است. از نظر دیگر، مقاومت به انسولین و شیوع بالای سختی خون در بیماران دیابتی، سختی مضاعفی به سیستم قلبی-عروقی داخل میکند. کنترل قند خون به تنهایی کافی نیست دکتر زندی خاطرنشان کرد: فقطً کنترل قند خون برای پیشگیری از بیماریهای قلبی کافی نیست و بیماران باید دیگر عوامل خطر همانند سختی خون، چربی خون، وزن، فعالیت بدنی و ترک سیگار را نیز مدیریت کنند.
او گفت: بعضی اوقات حتی با HbA۱c مناسب (زیر ۷ درصد)، به علت بیتوجهی به دیگر فاکتورها، عوارض قلبی ابراز میکند. پیشنهادهای پیشگیرانه برای بیماران دیابتی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان پافشاری کرد: مراعات رژیم غذایی کمقند، کمچربی اشباع و کمنمک همراه با مصرف زیاد تر فیبر، سبزیجات و ماهی الزامی است. حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی هوازی در هفته همانند پیادهروی تند، نقش مؤثری در پیشگیری دارد.
او گفت: انجام چکاپهای منظم شامل بازدید قند خون، سختی خون، چربی خون و کارکرد کلیهها پیشنهاد میشود. منفعت گیری از داروهای تازه کنترل دیابت همانند مهارکنندههای SGLT۲ و آگونیستهای GLP-۱ که علاوه بر کنترل قند، اثرات محافظتی برای قلب دارند، میتواند سودمند باشد.
این متخصص داخلی در جواب به سوال درمورد الزام مصرف آسپرین، او گفت: مصرف آسپرین باید با صلاحدید پزشک باشد. طبق معمولً به افراد بالای ۵۰ سال با عوامل خطر اضافی پیشنهاد میشود، اما برای همه مناسب نیست و امکان پذیر تبدیل خونریزی شود.
مقادیر طبیعی قندخون در افراد گوناگون
زندی مقادیر نرمال قند خون را اینگونه تشریح کرد: افراد سالم: قند ناشتا: ۷۰ تا ۹۹ میلیگرم در دسیلیتر، دو ساعت بعد از غذا: کمتر از ۱۴۰ میلیگرم HbA۱c: کمتر از ۵.۷ درصد-افراد پیشدیابتی: قند ناشتا: ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلیگرم، دو ساعت بعد از غذا: ۱۴۰ تا ۱۹۹ میلیگرم، HbA۱c: بین ۵.۷ تا ۶.۴ درصد-افراد مبتلا به دیابت: قند ناشتا: ۱۲۶ میلیگرم یا زیاد تر (در دو نوبت آزمایش جداگانه) دو ساعت بعد از غذا: بیشتر از ۲۰۰ میلیگرم، HbA۱c: ۶.۵ درصد یا زیاد تر.
او همین طور گفت: این مقادیر در برخی گروهها تفاوت دارد. برای سالمندان طبق معمولً HbA۱c زیر ۸ درصد در نظر گرفته میشود تا از کم شدن قند خون جلوگیری شود. این چنین در دوران بارداری، قند ناشتا باید زیر ۹۵ میلیگرم و یک ساعت بعد از غذا زیر ۱۴۰ میلیگرم باشد. برای کودکان دیابتی نیز بر پایه سن و شرایط بدنی، مقادیر متغیری توسط پزشک تعیین میشود.
پیشگیری از دیابت؛ از پیشدیابت به سلامت دکتر زندی تصریح کرد: افرادی که قند خون ناشتای آنها بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ است، در محدوده پیشدیابت قرار دارند و باید با جدیت عمل به تحول سبک زندگی کنند.
پیشنهاد این متخصص داخلی حوالی بازدید شرایط سلامت قلبی، افت وزن به مقدار حداقل پنج تا ده درصد وزن جاری، افزایش فعالیت بدنی بهاختصاصی پیادهروی روزانه به زمان ۳۰ دقیقه، مراعات رژیم غذایی کمکربوهیدرات و پر فیبر، انجام چکاپهای منظم سالیانه برای قند خون و HbA۱c، است.
وی در آخر او گفت: دیابت یک بیماری مزمن است که مدیریت صحیح آن میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را به مقدار قابلتوجهی افت دهد. آگاهی، پیشگیری و عمل بهموقع، سه اصل طلایی برای کنترل دیابت و محافظت از قلب است.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
غروب شهر
[ad_2]
منبع