[ad_1]
به گزارش غروب شهر
درحالیکه اتفاقنظر کلی بر آن می بود که روغن زیتون و دیگر چربیهای گیاهی از کره سالمتر می باشند، دانشمندان اکنون با یک تحقیق جامع همه شکها را رفع کردهاند. آنها با ترکیب پژوهشهای مداخله رژیم غذایی و مطالعات گروهی نشان دادهاند که جانشین کردن کره با روغن گیاهی میتواند ریسک گسترش بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ را بهمقدار قابلتوجهی افت دهد.
دانشمندان دانشگاه چالمرز سوئد، انستیتوی تغذیه انسان آلمان و چند دانشگاه دیگر نشان دادهاند که روغنهای گیاهی و کره چطور روی سطح چربی خون تأثیر میگذارند. این به نوبه خود میتواند ریسک گسترش بیماریهای قلبی-عروقی و دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
کار مهم این دانشمندان این می بود که توانستند محدودیتهای مطالعات منفرد را، که قبول ربط بین چربیهای «خوب» و سلامتی را دشوار میکردند، رفع کنند. آنها از علم «لیپیدومیکس» (مطالعه جامع چربیها) منفعت گیری کردند تا به پروفایلهای چربی آزمایشهای رژیم غذایی کنترلشده برسند. آنها سپس یافتههای خود را در قالب یک «نمره چندلیپید» (MLS) خلاصه کردند که میتوان آن را برای برسی نتایج انبوهی از مطالعات منفعت گیری کرد.
نمره MLS میتواند جزئیات مربوط به وجود ۴۵ نوع مولکول اسید چرب را در خود منعکس کند. به گفتن دیگر، پژوهشگران توانستند آثار رژیمهای غذایی گوناگون روی چربیهای خون را در یک نمره نشان دهند. یک MLS بالا بهمعنی پروفایل چربی خون سالم است.
تأثیر روغنهای گیاهی و حیوانی روی سلامتی
دانشمندان MLS را روی دادههای مطالعههای مشاهدهای بزرگ بهکار بردند. تعداد شرکتکنندگان این مطالعات روی هم بیشتر از ۱۵۰هزار نفر میشد. نتایج این مطالعات بهطور یکسان حاکی از آن بودند که عدد MLS بالا ریسک گسترش بیماریهای قلبی-متابولیک را «بهنحوه قابلدقت» افت میدهد.
برای مثال، در دادههای مربوط به مطالعه سلامت پرستاران هاروارد (شامل ۱۲۱٬۷۰۱ زن)، افراد با MLS بالا بهطور میانگین ۲۸ درصد ریسک کمتر برای گسترش دیابت نوع ۲ داشتند. در دادههای یک مربوط به یک مطالعه در دانشگاه ردینگ (شامل ۱۱۳ بیمار بهزمان ۱۶ هفته)، ریسک بیماریهای قبلی-عروقی در افراد با MLS بالا ۳۲ درصد کمتر و ریسک دیابت نوع ۲ نیز ۲۶ درصد کمتر می بود.
این چنین دادهها نشان خواهند داد که افرادی که MLS پایین دارند، میتوانند با افزایش آن، ریسک ابتلا به دیابت را ۴۲ درصد افت دهند.
با در نظر گرفتن رژیم غذایی شرکتکنندگان، پژوهشگران دریافتند که روغنهای گیاهی باکیفیت تاثییر قابلتوجهی روی MLS شرکتکنندگان داشتند و آن را افزایش میدادند. از طرف دیگر، MLS پایین، که حاکی از سطح چربی دلواپسکننده در خون است، در گروههایی که روغنهای حیوانی (همانند کره) مصرف میکردند، شایع می بود.
مارگارین علتافزایش MLS میشود، اما کره اثری منفی روی آن دارد. این چنین در برخی از مطالعهها، شرکتکنندگان توانسته بودند با یک رژیم غذایی مدیترانهای MLS خود را افزایش دهند.
دانشمندان میگویند که این نتایج مشخص می کند که با افزایش مصرف چربیهای گیاهی اشباعنشده و افت مصرف چربیهای حیوانی اشباع میتوان به نمرههای خوب MLS رسید.
یکی دیگر از نتایج این مطالعه این می بود که دانشمندان توانستند نشان دهند حذف چربیهای اشباع، در قیاس با دیگر تغییرات رژیم غذایی، بیشترین تأثیر را روی افزایش MLS داشت. این چنین آنها دریافتند که ربط MLS با سن، شاخص توده بدنی (BMI)، محیط کمر و سختی خون پایین است، اما ارتباطی قوی با تریگلیسیریدها و کلسترول دارد.
دسته بندی مطالب
غروب شهر
[ad_2]